donderdag 12 december 2013

Hertenbiefstuk met uien-appelstroop compote


 
Zalig kerstrecept..
 
 
  • 4 hertenbiefstukjes van 150 gram
  • 16 dunne plakjes mager gerookt spek
  • 5 takjes rozemarijn
  • 1 el olijfolie
  • 2 ½ dl volle rode wijn
  • 2 ½ dl runderfond
  • 1 el versgemalen groene peper
  • 75 g. koude boter
  • 300 g. rode uien, in dunne ringen
  • 75 g. appelstroop
  • 1 dl balsamicoazijn
  • 50 g. grote rozijnen
  • Keukentouw.
      
Voorbereiden: ± 1 dag:
  
 
Wikkel elk biefstukje in 2 plakjes spek bind het vast met keukentouw en steek er een tak rozemarijntakje tussen.
 
   
Verhit een braadpan voor. Bak de biefstuk in wat olie rondom bruin. Laat afkoelen en verpak ze in plasticfolie en bewaar tot gebruik in de koelkast. Schenk de wijn en fond in de pan. Voeg de groene peper en het laatste rozemarijntakje toe. Breng al roerend aan de kook. Kook de saus tot 1/3 in. Zeef de saus en laat hem onder af en toe roeren afkoelen. Karamelliseer de uienringen in 30 minuten met 50 gr. boter. Roer appelstroop, balsamicoazijn en rozijnen erbij en kook alles tot een jamachtige substantie. Zet de jam tot gebruik in koelkast.
 
 
Bereiden:
 
Laat de biefstukjes op kamertemperatuur komen en leg in ovenschaal. Bak de biefstuk in het midden van de oven in ± 8 minuten rosé. Breng de wijnsaus roerend aan de kook. Klop er op het laatst 1 el koude boter door. Verdeel de saus over 4 borden. Schep er een bergje uiencompote op en de biefstuk erbij. Lekker met aardappelpuree en in room gestoofde zuurkool.
 
 
 
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten