woensdag 16 december 2015

Gevulde kerstkalkoen




1 kalkoen 2,5 tot 3 kilo
8 sneetjes witbrood
1 citroen
1 ui
Bosje Italiaanse kruiden
75 gr. gedroogde cranberries
50 gr. gepelde pistachenoten
2 teentjes knoflook fijngesneden
175 gr. boter
1 dl olijfolie




Braadslede

Laat de kalkoen minstens 60 min op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 190 ºC. Verwijder de korst van het brood. Verkruimel het brood (in een keukenmachine) heel fijn. Boen de citroen schoon en rasp de gele schil eraf. Snipper de ui. Voeg de citroenrasp, de helft van de ui, cranberries, pistachenoten en het knoflook toe aan het broodkruim. Ris de blaadjes van de kruidentakjes en snijd ze fijn. Meng de kruiden met peper, zout en
100 gr. boter door het kruim en kneed het geheel tot een losse bal.

Leg de kalkoen in een vergiet en spoel af. Dep de kalkoen aan de binnen- en buitenkant droog met keukenpapier. Haal het elastiek van de kalkoen. Stop de vulling losjes in de kalkoen en sluit de holte af met de rest van de ui. Bestrooi de kalkoen met peper en zout. Verwarm de rest van boter in een pan en laat 5 min. koelen. Voeg de olijfolie erbij en kwast de kalkoen in met het boter/olijfolie mengsel. Vet de braadslede in en leg de kalkoen op de borst erin. 

Dek de braadslede losjes af met aluminiumfolie om uitdrogen te voorkomen (niet te strak). Zet de braadslede op een rooster in de oven en braad de kalkoen in 2 ½ - 3 uur goudbruin en gaar. Schakel na 1 uur de oventemperatuur terug naar 175 ºC. Bedruip de kalkoen regelmatig (ongeveer om de 20 min.) met braadvocht. Verwijder de laatste 30 min. de aluminiumfolie en draai de kalkoen om, zodat het vel op de borstkas bruin en krokant wordt.


Controleer of de kalkoen gaar is door in het dikste deel van de dijbeen een satépen of vleesvork te steken. Het vocht dat eruit druppelt moet helder zijn. Of steek een vleesthermometer in de kern van de dij of filet. De temperatuur moet dan 75 graden zijn. Neem de braadslede uit de oven. Wikkel de kalkoen in een nieuw stuk aluminiumfolie en laat de kalkoen minstens 15 min. op het aanrecht rusten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten